Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός (αρ. εγ. 525). Δημιουργήθηκε το 1986 από ανθρώπους που είχαν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου, σηματοδοτώντας την αρχή για μια συνεχή και πολύπλευρη δράση στη μάχη κατά της κακοήθους νεοπλασίας. 

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι δίπλα στους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους καθόλη τη διάρκεια της δοκιμασίας τους, με εξειδικευμένες υπηρεσίες και προγράμματα. 

Στην Κύπρο, 30.000 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο. Έξι χιλιάδες από αυτούς, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, ωφελούνται από τις υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ κάθε χρόνο. Λόγου χάρη, η  υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας παρέχεται σε περισσότερους από 2.500 ασθενείς ετησίως. 

Ο καρκίνος είναι μια δύσκολη ασθένεια που ακόμη –και δικαιολογημένα– γεμίζει με φόβο τον ασθενή και τους οικείους του. Ωστόσο, μπορεί να ξεπεραστεί. Οι υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ στοχεύουν στην αύξηση του ποιοτικού χρόνου στη ζωή του ασθενούς με ατομική και ομαδική ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νοσηλευτική και ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι για τον έλεγχο του πόνου και άλλων καρκινικών συμπτωμάτων, ιατρική παρακολούθηση, εξειδικευμένη 24ωρη κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα σε Λευκωσία και Λεμεσό, καθώς και με την παροχή βοηθητικού εξοπλισμού, όπως συσκευές οξυγόνου, ειδικά στρώματα, τροχοκαθίσματα κ. ά. 

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ προσφέρει, επίσης, φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση κινητικών και αναπνευστικών προβλημάτων καθώς και εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία για την πρόληψη και την  αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. 

Παράλληλα, η υπηρεσία μεταφοράς του Συνδέσμου περιλαμβάνει δωρεάν οδική μεταφορά των ασθενών από όλες τις επαρχίες στα Ογκολογικά Κέντρα της Λευκωσίας για εξετάσεις, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. 

Το 2017, ο ΠΑΣΥΚΑΦ δημιούργησε την «Αφετηρία», το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Μεταθεραπευτικής Στήριξης, βοηθώντας ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τις θεραπείες τους  να συνεχίσουν  τη ζωή τους, προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια ομαλή επαναφορά στην προκαρκινική τους  καθημερινότητα και την επανένταξή τους στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν από την πολυθεματική ομάδα επαγγελματιών υγείας του Συνδέσμου, που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευμένους εθελοντές. 

Μεγάλο μέρος της προσφοράς του ΠΑΣΥΚΑΦ αποτελούν και τα προγράμματα ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Τα προγράμματα στοχεύουν τόσο στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, όσο και στην αλλαγή νοοτροπίας του κοινού, μέσω υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής. Σε αυτά εντάσσονται τα προγράμματα της Ομάδας Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων «Αλθέα», που δημιουργήθηκε το 2016. Η «Αλθέα» στοχεύει στην πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας και των νέων κρουσμάτων γαστρεντερικού καρκίνου, οι οποίοι περιλαμβάνουν την κακοήθη νεοπλασία σε ιστούς και όργανα όπως το παχύ έντερο, το στομάχι, το ήπαρ, το πάγκρεας και ο οισοφάγος, την ανίχνευση τους σε πρώιμο στάδιο και τη στήριξη των ατόμων που έχουν πληγεί από γαστρεντερικό καρκίνο. 

Έχοντας ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με γαστρεντερικό καρκίνο, η «Αλθέα» επιδιώκει παράλληλα την δωρεάν εφαρμογή σε όλη την Κύπρο του Εθνικού Πληθυσμιακού Προγράμματος Ανίχνευσης Καρκίνου του Παχέος Εντέρου του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τη δημιουργία ενός Εξειδικευμένου Κέντρου Αντιμετώπισης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.

Η «Αλθέα» στέκεται δίπλα στον καθένα από μας σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας, δημιουργώντας μια κοινωνία ικανή να προλαμβάνει τον γαστρεντερικό καρκίνο και να τον αντιμετωπίζει δίχως προκαταλήψεις.