Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

iStock 1041591532

Αλήθεια εσύ τα ήξερες;

 

Ελαιόλαδο

Γενικές πληροφορίες

 1. Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο του καρπού της ελιάς και είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
 2. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε κορεσμένα (γνωστά ως τα «κακά» λιπαρά της διατροφής τα οποία η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας).

 

Τα οφέλη του

 1. Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως έφραγμα, στεφανιαία νόσος) γιατί:
 • Αυξάνει τη HDL («καλής») χοληστερόλη
 • Μειώνει τη LDL («κακής») χοληστερόλη
 • Ελέγχει την αρτηριακή πίεση
 1. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
 2. Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως βιταμίνης Ε (βοηθά στη διατήρηση της δομής των κυττάρων, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες).

 

Χρήσιμες συμβουλές

 1. Αποφύγετε το χύμα ελαιόλαδο γιατί το συσκευασμένο ελαιόλαδο έχει υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους πιστοποιώντας την ποιότητα και την ασφάλεια του.
 2. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του ελαιολάδου προτού το αγοράσετε. Βεβαιωθείτε για την κατηγορία του ελαιολάδου, την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησης του.
 3. Αποθηκεύστε το ελαιόλαδο σε σκουρόχρωμα δοχεία και το τοποθετήστε το μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και από πηγές θερμότητας.
 4. Χρησιμοποιήστε το στο τηγάνισμα:
 • Αποφύγετε το τηγάνισμα με θερμοκρασία πέραν των 210° Κελσίου.
 • Προτιμήστε το ρηχό τηγάνισμα (pan frying) αντί το βαθύ τηγάνισμα (deep frying).
 • Αποφύγετε το τηγάνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για επαναλαμβανόμενη χρήση.

 

Tαχίνη 

Γενικές πληροφορίες

 1. Η ταχίνη είναι ένα προϊόν που παράγεται από την άλεση του αποφλοιωμένου και φρυγανισμένου σουσαμιού.
 2. Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για την καλή υγεία.
 3. Συγκεκριμένα, η ταχίνη είναι πλούσια σε αμινοξέα, ενώ είναι σχετικά φτωχή τροφή σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών, όπως της καζεΐνης.

 

Τα οφέλη της

 1. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του οργανισμού, καθώς, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη διαμόρφωση του μυϊκού συστήματος, αλλά και στην ολοκλήρωση των διάφορων μεταβολικών διαδικασιών, καλό είναι η ταχίνι να υπάρχει και στο διαιτολόγιο των παιδιών και των εφήβων.
 2. Αποτελεί ιδανική επιλογή και για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς οι φυσιολογικές βιολογικές μεταβολές, που επηρεάζουν άμεσα τη σύσταση και τις λειτουργίες του σώματος ενός υπερηλίκου, επιβάλλουν την επιλογή τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
 3. Η ταχίνη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως, σελήνιο, βιταμίνη Ε, στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη) και οι λιγνάνες (σεσαμίνη, σεσαμινόλη), σύμφωνα με έρευνες, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου. Επίσης, καταπολεμούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
 4. Επιπλέον, η ταχίνη είναι εξαιρετική πηγή ωφέλιμων λιπαρών, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (σε ποσοστό 80-85% επί του συνόλου του λίπους που περιέχει) γνωστά ως ‘καλά’ λιπαρά. Αυτό καθιστά την ταχίνη σύμμαχο για την γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού.
 5. Σημαντικό να να αναφέρουμε ότι είναι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Τέλος, μία κουταλιά της σούπας ταχίνη (15γρ.) αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, 8 γρ. λίπη, 3 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. πρωτεΐνες και 1 γρ. φυτικές ίνες. 

 

Μέλι

Γενικές πληροφορίες

 1. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού αυτό που προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών γνωστό ως ανθόμελο (π.χ. θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.) ή από τις εκκρίσεις των φυτών και των εντόμων γνωστό ως μέλι απο μελιτώματα (π.χ. μέλι πεύκου ή ελάτης).
 2. Γενικά το μέλι αποτελείται από σάκχαρα (όπως φρουκτόζη και γλυκόζη), οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αντιοξειδωτικά φλαβανοειδή, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, γυρεόκοκκων και νερό.

 

Τα οφέλη του

 1. Αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηριών και μυκήτων. Επίσης, η αντιμικροβιακή του ιδιότητα το καθιστούν ιδανικό για καψίματα και πληγές.
 2. Ελαττώνει δραστικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων καρκίνου του ενδομήτριου και εμφανίζει χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
 3. Φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες, οι οποίες διατηρούν την επιδερμίδα λαμπερή και χωρίς σπασίματα.
 4. Αντιοξειδωτική δράση.
 5. Προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και ενέργεια για αρκετό χρονικό διάστημα.
 6. Έχει καταπραϋντική επίδραση στον νυχτερινό βήχα και σε άλλες φλεγμονές του φάρυγγα.
 7. Συμβάλει στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Χρήσιμες συμβουλές

 1. Το μέλι θα πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω του ενός έτους λόγω του ότι δεν έχουν αναπτύξει μια ώριμη χλωρίδα εντέρου. Η κατανάλωση μελιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, νευρολογική φύσεως ασθένεια, την αλλαντιάση. Σε αντίθεση σε μεγαλύτερα παιδία το μέλι λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού
 2. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα προτού το αγοράσετε. Βεβαιωθείτε ότι στην ετικέτα αναγράφεται η λέξη «Μέλι», το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή/και του διακινητή με πλήρη στοιχεία.
 3. Συντηρείται αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και ξηρό.
 4. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσιολογική διαδικασία που εξαρτάται από το ποσοστό της γλυκόζης που εμπεριέχει (όσο περισσότερη τόσο πιο εύκολα κρυσταλλώνει), την υγρασία του, τη θερμοκρασία διατήρησης του, αλλά και τη συγκέντρωση σε γύρη και κερί. Αν το μέλι σας έχει κρυσταλλώσει, ρευστοποιήστε το με τη βοήθεια μπεν μαρί.

 

Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)

Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ