Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Οι υδατάνθρακες, φυσική οργανική ένωση που αποτελούνται κατά βάση από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Από την άλλη, λάθη στην κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και σε άλλες σοβαρές παθήσεις. Μαθαίνοντας, λοιπόν, ορισμένα πράγματα για αυτούς, θα είμαστε σε θέση να τους αξιοποιούμε καλύτερα, δίχως να βάζουμε την υγεία του οργανισμού μας σε κίνδυνο.

apli sintheti idatathrakes

Απλοί & Σύνθετοί Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες διακρίνονται με βάση της χημική τους σύσταση, σε δύο κατηγορίες, τους απλούς και τους σύνθετους. Αμφότεροι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά δεν έχουν την ίδια επίδραση στο ανθρώπινο σώμα.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, αποτελούνται από μεγάλες αλυσίδες μορίων σακχάρων και διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό αργά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν εκτοξεύουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που τους κάνει πιο «χορταστικούς» και επιτρέπει στο σώμα να διαχειρίζεται το αίσθημα κορεσμού και πείνας πολύ πιο αποδοτικά. Παράλληλα, τους καθιστά ιδανική πηγή ενέργειας για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Πολύ γνωστοί σύνθετοι υδατάνθρακες είναι το άμυλο και οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου και στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και της γλυκόζης.

aploi idatathrakes

Οι απλοί υδατάνθρακες, από την άλλη, που είναι επίσης γνωστοί ως «σάκχαρα», εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι η επιτραπέζια ζάχαρη, τα γλυκά, το σιρόπι καλαμποκιού, τα δημητριακά προγεύματος, τα αναψυκτικά και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων.

Η υπερβολική και συχνή – πόσο μάλλον η καθημερινή - κατανάλωση απλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει ή και να συμβάλει σημαντικά σε πλήθος σωματικών δυσλειτουργιών και παθήσεων, όπως

  • ο ανήσυχος ύπνος και η ελλιπής ξεκούραση⋅
  • η κακή διάθεση⋅
  • η αφύσικη αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία⋅
  • ο διαβήτης⋅
  • διάφορα καρδιακά νοσήματα.

 

Είναι, λοιπόν, προφανές, πως οι απλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας όσο το δυνατόν λιγότερο, σε αντίθεση με τους σύνθετους υδατάνθρακες, τους οποίους θα πρέπει να τους περιλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας, τόσο λόγω της θρεπτικής τους αξίας, όσο και για την ευεργετική τους επίδραση στον οργανισμό μας. Εξαιρετικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

 

Πολύνα Χατζηκυριάκου, MSc

Εγγεγραμμένη Κλινική Διαιτολόγος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ