Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Δεν χωρά αμφιβολία πως ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει σημαντικά άμεσα την εμφάνιση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας κακοήθους νεοπλασίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η διατροφή.

karkinos diatrofi

Καρκίνος & Διατροφή

Έρευνες με θέμα τους παράγοντες καρκινογένεσης στον ανθρώπινο οργανισμό αποκάλυψαν πως ένα συγκλονιστικό ποσοστό της τάξης του 60% όλων των καρκίνων οφείλονται ή έστω σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την κακή διατροφή – ειδικά όταν συνδυάζεται με την δηλητηριώδη συνήθεια του καπνίσματος και με καθιστικό τρόπο ζωής.  

Κι αν αυτό ισχύει γενικά για τον καρκίνο, πόσο μάλλον εφαρμόζεται στους διαφόρους τύπους γαστρεντερικού καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του παγκρέατος. 

Πράγματι, δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν καταδείξει πόσο δραστικά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκινογένεσης σε κάποιο τμήμα του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή – δηλαδή ένα καθημερινό διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική (έστω ήπια) σωματική άσκηση.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η κατάλληλη διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στην πρόληψη των διαφόρων μορφών γαστρεντερικού καρκίνου αλλά και στην τροποποίηση της εξέλιξης του, σε περίπτωση που όντως εμφανιστεί, καθώς μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων ή τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Εξίσου σημαντική είναι, επίσης, για όσους υποβάλλονται σε κάποιου είδους αντικαρκινική θεραπεία, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις πολύ ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το σώμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

diatrofikes sistaseis

Διατροφικές Συστάσεις για την Πρόληψη του Καρκίνου

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τη διατροφή σύμμαχό σας κατά του καρκίνου; Προσέξτε τα ακόλουθα σημεία:

 

  • Διατηρήστε το βάρος σας σε κατάλληλα επίπεδα.

Μια καλή ένδειξη ως προς αυτό είναι περίφημος Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος συστήνεται γενικά να κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9. Να θυμάστε πως η παχυσαρκία συσχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένων αυτών του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του ενδομητρίου.

 

  • Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.

Η συστηνόμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών για μια ισορροπημένη διατροφή είναι τουλάχιστον 5 μερίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός του ότι είναι πεντανόστιμα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτοχημικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δυσχεραίνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, όπως:

  • η βιταμίνη Α, που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στον μαϊντανό, τα καρότα, το κολοκυθάκι, τη γλυκοπατάτα, τα χρυσόμηλα και τα σπαράγγια⋅
  • η βιταμίνη Γ, πλούσιες πηγές της οποίας είναι τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, οι φράουλες και τα ακτινίδια⋅
  • η ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια και τους ξηρούς καρπούς και προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Φυτοχημικές ενώσεις υπάρχουν, επίσης, σε μεγάλες ποσότητες στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη  σόγια, το πράσινο και το μαύρο τσάι, καθώς και στον καφέ.

 

  • Μειώστε την Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος και Αλλαντικών

Το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα παράγωγα κρέατος, όπως τα αλλαντικά, το σαλάμι και τα λουκάνικα, καθώς και καπνιστά προϊόντα κι οι κονσέρβες περιέχουν υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών και έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο και το στομάχι.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται η πρώτη ύλη. Γενικά μιλώντας, το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες για με μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοεί την ανάπτυξη τοξικών παραγόντων  που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

 

  • Αποφύγετε την Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ

Τέλος, παρότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθά τον οργανισμό μας από πολλές απόψεις, η υπερβολική κατανάλωση συσχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.

Να σημειωθεί πως η συστηνόμενη ημερήσια ποσότητα του ενός ποτού ημερησίως για τη γυναίκα και δύο για τον άνδρα μπορεί να μην ισχύει σε συγκεκριμένα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας ή συγκεκριμένο οικογενειακό ιστορικό.

 

Είναι αλήθεια πως δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μέσω της διατροφής μας⋅ μπορούμε, όμως, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, να τις μειώσουμε δραστικά, τόσο για μας όσο και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, καθώς και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, ανεξάρτητα από τα προβλήματα υγείας που ίσως ήδη αντιμετωπίζουμε.

 

Στέφανη Αγαθαγγέλου, BSc, RD

Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ