Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου μπορεί να προληφθεί – σε ποσοστό ως και 40%.

Υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές πρόληψης  οι οποίες, όταν εφαρμόζονται συστηματικά, μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

anisixitikes taseis

Ανησυχητικές Τάσεις

Δυστυχώς, όμως, μόνο στην Κύπρο, καταγράφονται γύρω στα 350 νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου τον χρόνο, διαγράφοντας μια ανησυχητικά αυξητική τάση. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει η δεύτερη κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, ενώ περίπου 470.000 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση νέων περιστατικών σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 50 ετών. Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου συσχετιζόταν κυρίως με μεσήλικες άνω των 50, τα στοιχεία, όμως, των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει αυτήν την άποψη. Παρότι οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη με πλήρη βεβαιότητα, πιθανότατα σχετίζονται με παράγοντες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή.

praktikes prolipsis

Πρακτικές Πρόληψης

Προφανώς, η καλύτερη πρακτική πρόληψης είναι ο έγκαιρος και τακτικός έλεγχος, καθώς δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν έγκαιρα παθήσεις που ίσως συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Παράλληλα, σε περίπτωση που όντως έχει αναπτυχθεί καρκίνος στο συγκεκριμένο σημείο, ο τακτικός και έγκαιρος έλεγχος θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί πως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπισή του σε ποσοστό 90%.

Επί του παρόντος, στην Ευρώπη, ο σχετικός έλεγχος ξεκινά σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που συστήνουν τη μείωση του σχετικού ορίου ηλικίας, καθώς τα στοιχεία των τελευταίων ετών καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών.

Η πρόληψη περιλαμβάνει, επίσης, τον κατά περίπτωση προσδιορισμό παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και, συνεπώς, απαιτούν τακτικότερους ελέγχους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • ηλικία άνω των 50 ετών⋅
  • ιστορικό διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένεια⋅
  • φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου⋅
  • κληρονομικά σύνδρομα πολυποδίασης του εντέρου⋅
  • διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες⋅
  • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας⋅
  • αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ⋅
  • παχυσαρκία και, ασφαλώς, το κάπνισμα.

Από την άλλη, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική (έστω ήπια) σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε κανονικά για την ηλικία και το σωματότυπό σας επίπεδα είναι ουσιώδη βήματα.

Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κατευθυντήριες αρχές προ-συμπτωματικού διαγνωστικού ελέγχου για ανθρώπους άνω των 50 ετών ή άτομα με ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένειά τους. Φυσικά, αντίστοιχα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται αν υπάρχουν σχετικά συμπτώματα ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιστορικού.

Η σημαντικότερη εξέταση για τον έλεγχο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, η οποία και συστήνεται σε άτομα που έχουν κλείσει τα 50 τους έτη και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά πενταετία. Εννοείται πως, σε περιπτώσεις κληρονομικές μορφών καρκίνου που εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες, η κολονοσκόπηση θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα.

Μια μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης είναι η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, μέσω της εξιδεικευμένης εξέτασης FIT/FOBT. Αν η εξέταση είναι θετική, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με τη βοήθεια του γιατρού σας. Αν είναι αρνητική, συστήνεται να επαναλαμβάνεται ανά 2 έτη.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, στρέφουμε την προσοχή του κοινού στη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και καλούμε όσους είναι άνω των 50 ετών ή έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένειά τους (ανεξαρτήτως ηλικίας), καθώς και άτομα με αντίστοιχα συμπτώματα, να συμβουλευθούν τον γιατρό τους και να προβούν σε προληπτικούς ελέγχους.

Επίσης καλούμε όλους να συνεισφέρουν και λάβουν μέρος σε μια μοναδική εμπειρία, μέσα από ένα ''ταξίδι μαγειρικής'' για να στηρίξουν τον σκοπό του ΠΑΣΥΚΑΦ και της UNIVERSAL LIFE για την έγκαιρη πρόληψη των γαστρεντερικών καρκίνων

 

Μάθε περισσότερα και λάβε και εσύ μέρος στο διαγωνισμό μαγειρικής που διοργανώνει η 'αλθέα'-ΠΑΣΥΚΑΦ μαζί με τη Universal Life για την πρόληψη των γαστρεντερικών καρκίνων εδώ.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ